páter Ferda desatero
„Desatero“ podle pátera Ferdy
Zásady zdravého života, aneb Za co vám tělo poděkuje
KDYŽ MÁ VEČER NAŠE TĚLO NEJVĚTŠÍ HLAD, NUTÍME HO
K HLADOVCE, ABYCHOM NEPŘIBRALI NA VÁZE. DOPŘÁVÁME SI
OVOCE A VŮBEC NEŘEŠÍME, ZDA JE TO PRO NAŠE TĚLO
OPRAVDU PROSPĚŠNÉ. A PROČ TAKY, KDYŽ JE PLNÉ
VITAMÍNŮ?! "Tato civilizace dělá všechno obráceně," ŘÍKÁVAL
UŽ PŘED TŘICETI LETY JASNOVIDNÝ BYLINKÁŘ PÁTER FRANTIŠEK
FERDA. STEJNĚ TAK SMĚLE TVRDIL, ŽE LIDSTVO NEUDOLÁ
RAKOVINA, ALE PLÍSNĚ. A ŽE NAŠE DOMÁCÍ VEPŘO-KNEDLO-
ZELO, BY SI ZASLOUŽILO NOBELOVU CENU. MNOZÍ LÉKAŘI A
VÝŽIVOVÍ PORADCI BY S PÁTEREM ZŘEJMĚ ANI DNES NENAŠLI
SPOLEČNOU ŘEČ. PŘINÁŠÍME VÁM NĚKOLIK FERDOVÝCH
DOPORUČENÍ, JAK SI UDRŽET PEVNÉ ZDRAVÍ. NAKOLIK VÁM PŘIPADAJÍ BLÍZKÁ NEBO
SNAD NADČASOVÁ, NECHÁVÁME NA VÁS...
1 Kuchyně je naší lékárnou
"Kvalita naší krve je přímo úměrná s tím, co jíme," zdůrazňoval F. Ferda. Proto bychom se měli
podle jeho slov snažit, aby naše kuchyně byla lékárnou a lékárna naší kuchyní. Jíst bychom měli
všechno, ale v malé míře. I to nezdravé. Za nezdravé, páter Ferda považoval např. Uzeniny a sýry.
Mohou se jíst, ale pouze jednou za čas. Tělo má pak čas vyčistit se. Důležité je nedělat si z toho
oblíbené jídlo. "Je otázkou času, kdy se naše tělo proti tomu vzbouří," varoval páter a s oblibou
dodával: "To, co ti chutná nejvíce, jez nejméně."
2 Tělo se čistí i sílí
Naše tělo se dvanáct hodin čistí a v další půli zase sílí. To není nic převratného, Ferdova doporučení
se od ostatních odlišují v době, kdy tyto procesy v těle začínají a kdy končí. Podle pátera trvá očista
od dvou hodin v noci do dvou odpoledne. Během této doby by se tělo nemělo příliš zatěžovat
jídlem. S posunem souvisí i pozdější čas na snídani, oběd i večeři.
3 Osvěžující spánek
"Co se naspí do dvou hodin, to se naspí." zdůrazňoval. Pak už tělo nemá ze spánku užitek.
Kdybychom ale podle Ferdy v okruhu 15 km vyplenili všechno živé, tak ze spánku nemáme nic.
"Člověk je živá součást přírody a z živého čerpá potřebnou sílu!" říkával páter Ferda.
4 Zdravá snídaně-oběd-večeře
Říká se, že snídani si má člověk nechat pro sebe, o oběd by se měl podělit s přítelem a večeři
přenechat nepříteli. Páter Ferda to s úsměvem komentoval, že tato civilizace dělá všechno
obráceně. Doporučoval snídat málo a později, oběd by měl být vydatný kolem druhé hodiny
odpoledne a večer by se měl člověk najíst dvakrát! Když mu ženy oponovaly, že neprojdou dveřmi,
odpovídal jen: "Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila
Dopoledne doporučoval jídlo, které nezatěžuje tělo. Za ideální snídani považoval žitovku, což je
upražené žito, pšenično-žitný chléb, dobře vypečený, (žito čistí krev, pšenice podporuje krvetvorbu
- pozn. red.) namazaný nejlépe vepřovým hřbetním sádlem. Oběd složený z polévky a hlavního
chodu, by měl přijít na řadu až kolem druhé hodiny odpolední. Nejlépe hodinu po jídle by se
nemělo pít, aby mohly v klidu započít trávicí procesy. Večer je podle pátera zcela normální, že
má člověk největší hlad. Tělo sílí a potřebuje k tomu dostatek potravy. Zásadní je nepřejíst se, ale
dobře se najíst!
5 Teplé nebo studené?
Ferdovo krédo bylo: "Ať už chceme po ránu sníst nebo vypít něco studeného, mělo by to přijít až po
naplnění žaludku něčím teplým." Nejlépe žitovkou nebo čajem, který se pije po douškách a nejlépe
dopoledne, kdy se tělo čistí. Rozhodně by se nemělo pít studené pití na lačný žaludek! Kdo tak činí,
koleduje si podle pátera Ferdy o rakovinu žaludku.
6 Zelenina může škodit
F. Ferda byl vlastenecký kněz. Co bylo naše, to ctil. Říkával, že jsme geneticky nastaveni na
potravu našich předků. Co se vypěstuje u nás, to se může sníst. Do toho také rozlišoval, co tady
bylo původní a co ne. Zatímco vlašské ořechy považoval za nevhodné, lískové ořechy naopak. Ze
zeleniny doporučoval petržel, mrkev, salátové okurky, které obsahují minerály, a červenou řepu.
Ta je zdrojem přírodního červeného barviva a kromě jiného blokuje množení plísní v těle. Cibuli
doporučoval jen v malém množství, protože v těle ničí červené krvinky, česnek povoloval dva
stroužky týdně, rozhodně ne denně. Doporučoval všem sníst během dne tři lžíce petržele a trošku
mrkve. Byl toho názoru, že je lépe mít v těle mírný nedostatek vitamínů, než nadbytek. Často
mluvil o zvratných procesech, které nastanou v těle, pokud má nadbytek vitamínů. Místo toho, aby
pomáhaly, začnou škodit.
7 Zákeřné plísně v ovoci
"Plísně jsou hrobaři života, a lidstvo neudolá rakovina, ale zdegeneruje na plísně," varoval
častokráte své pacienty Ferda. Neviděl rád, když lidé jedli příliš syrového ovoce, zvláště malé
děti. Málokteré není nahnilé a tudíž nezasažené plísní. V přílišném množství dráždí ledviny, tlusté
střevo, žlučník a u malých dětí například častá konzumace jablek způsobuje noční děsy. Ferda
doporučoval vyvarovat se dovezenému tropickému ovoci, včetně džusů, které jsou pro lidi žijící v
tropickém pásmu. Ale ne pro nás! Když už ovoce, tak kombinaci jablko-hruška, jednou týdně a sníst
během dopoledne, kdy se tělo čistí. Za přijatelné považoval tepelně zpracované ovoce (povidla,
žemlovka, štrůdl, ovocné knedlíky, jablečný závin aj.).
8 Maso nesmí chybět
Maso by se mělo jíst v nevelkém množství, nejlépe propečené a rozhodně by se měly druhy masa
v našem jídelníčku střídat. Ferda nedoporučoval přední hovězí - maso od kosti, u zvěřiny varoval
před špatně střeleným kusem, nejednou léčil lidi, kteří měli zdravotní problémy. Varoval před
častou konzumací kuřecího masa, které může obsahovat arsen. Sami si můžete doma udělat menší
test o tom, co jíte. Páter říkával, že pečené kuře by mělo mít bílé kosti.
9 Mouka je zdravá
Mouka a vše, co je spojeno s ní, p. Ferda doporučoval. Houskové knedlíky, bramborové knedlíky,
škubánky. Zato s rýží nebo těstovinami u pátera lidé příliš nepochodili. Doporučoval je tak jednou
do týdne. Brambory by se měly zásadně vařit s kmínem a mrkví, která na sebe váže škrob. Po
dovaření doporučoval mrkev vyhodit a brambory nechat vychladnout bez pokličky. Pokud se
neodklopí, dochází v bramborách k pařeništi škodlivin.
10 Ničivý alkohol a kouření
"Kouření škodí, ale jinak, než se říká," usmíval se Ferda a všem kuřákům doporučoval inhalovat
česnek, aby docházelo k čištění plic. Sám miloval tabák a s kouřením přestal až těsně před smrtí.
Občas doporučoval sklenici piva, ale varoval před desetistupňovým pivem, které podle jeho
častých diagnóz lidem ničilo ledviny. Když už pivo, pak jedině dvanáctku, nejlépe Plzeň a pouze
třetinku. Když už alkohol, pak malého panáka pravé slivovice, ale jednou za čas! Jinak byl Ferda
v užívání alkoholu striktní. "Když viděl, že vězí za nějakým problémem, řekl to lidem na rovinu,"
vzpomíná na pátera pražský léčitel K., který za ním často jezdíval přiučit se, ale nepřeje si být plně
zveřejňován.
"Jednou Ferda rozdával recepty lidem před domem v Sušici a v houfu lidí stála mladá paní s
kočárkem a zřejmě i se svojí maminkou. Ferda se nejdříve otočil k ní a řekl: Tak pro vás, pro vás
nemám vůbec nic, protože slepota u vašeho dítěte je slepota nadosmrti. Takhle jí to řekl naplno
a pokračoval. V mozku nemá vyvinuté oční centrum. V době těhotenství jste totiž pracovala jako
servírka, kouřila jste a pila tvrdý alkohol! Smiřte se s tím, že budete mít slepé dítě... Víc se s ní
nebavil a rozdával recepty. Ještě chvilku tam stála a pak i s druhou paní a s kočárkem odešly. Na
konci řeči se k ní ještě vrátil. To, co jste tady viděli, je odstrašující případ pro všechny ženy, které
když viděl poprvé, dokázal si s pomocí svých jasnovidných schopností všechno zjistit. Dovedly ho k
příčině a pravdě, která někdy byla velmi krutá."
"Když budete dodržovat to, co jsem Vám tady říkal, tak všichni, jak
jste tady, budete živí až do smrti, umřete zdraví a v rakvi nám to všem
jednou moc bude moc slušet."