Sexuální apetit se u většiny žen v průběhu života mění. Kouzlo sexu mnoho žen nepozná hned v počátcích svého sexuálního života, ale až později – kolem třiceti až čtyřiceti let. „V tomto věku si ženy umějí sex velmi užívat. Britští odborníci dokonce uvádějí, že plné dvě třetiny žen začnou svůj milostný život naplno prožívat až právě po třicítce,“ popisuje psycholožka a sexuoložka docentka Laura Janáčková z Institutu partnerských vztahů.

To, že je sex třicátnic a žen starších mnohem bohatší a pestřejší, než je tomu u mladších žen, je dáno více okolnostmi.

„Zatímco muž má nejvyšší sexuální aktivitu a výkonnost vlivem hormonálních změn kolem dvacátého roku života, u žen tomu tak není. Prožívání sexu u žen je mnohem složitější a velkou roli v něm hraje i psychika. Právě po třicítce, kolem pětatřiceti až čtyřiceti let, je žena natolik vyzrálá a sebevědomá, že se nestydí si říct, co od muže očekává a co se jí líbí,“ popisuje sexuoložka.

Může přijít i mírný útlum

S přibývajícími roky však u části žen žijících dlouhodobě vedle jednoho partnera může dojít k ochladnutí zájmu o sex, to často vede k tomu, že se potřeba sexu muže a ženy začne lišit. Zatímco muž o sex jeví zájem až několikrát týdně, žena takovou intenzitu nevyhledává a začne jí vyhovovat, když k milování z nejrůznějších důvodů, například kvůli poruše erekce muže, nedochází tak často.

„I toto souvisí s psychikou ženy, s její vytížeností a hormonálními změnami, které ve věku po pětačtyřicítce nastupují,“ doplňuje psycholožka. Ovšem, jsou i takové ženy, které sexuální aktivity začnou ve zralém věku vyhledávat intenzívněji, než tomu bylo kdy předtím.

„Ženy jsou v sexu, na rozdíl od mužů, mnohem zaměřenější na emoční prožitek a intimitu, vyvrcholení jako takové tedy není vždy jednoznačným cílem. Právě z tohoto důvodu jsou také daleko zranitelnější než muži. Jejich sexuální nejistota může pramenit třeba i z pocitu poklesu atraktivity a strachu ze stárnutí. Kompenzace následně může být v utvrzování sebe samotných v tom, že jsou stále ještě žádané a že o ně mají zájem i podstatně mladší muži,“ popisuje Laura Janáčková.

Zajíčci na scéně

Ženy, zejména společensky úspěšné a uznávané, v rámci posílení svého sebevědomí proto začnou dávat přednost milencům o mnoho let mladším a po jejich boku se následně začne objevovat mladík ve věku jejich dětí. „Pokud je věkový rozdíl mírný a pohybuje se kolem pěti let, tak dvojice dokáže bez problémů fungovat. Je-li ale milenec mladší o několik desítek let, nastává problém,“ říká sexuoložka.

V tomto případě vztah ženu sice dokáže povzbudit a dodá jí životní elán, ale zároveň ji velmi frustruje. „Žena obvykle podvědomě touží po dlouhodobém partnerském vztahu. Často však velký věkový rozdíl je to, co vybudování dlouhodobého vztahu brání. V konečném důsledku dochází k tomu, že sebevědomí a pomyslné mládí, které stárnoucí žena s mladým mužem na počátku jejich vztahu získá, je nakonec pošlapáno její výměnou za mladíkovi věkově bližší, mladší partnerku,“ popisuje Laura Janáčková.

Chtějí lásku, nebo výhody?

Mnoho žen, které se zamilují do muže o mnoho let mladšího, se časem začne zabývat otázkou, proč s nimi jejich milenec vlastně je. Část mladých mužů na zralých ženách může obdivovat jejich životní nadhled, zkušenosti a to, že vědí, co mohou očekávat od sexu. Jsou i tací, kteří jsou se ženou ve věku své matky proto, že jim vyhovuje jejich péče a starostlivost. Vyskytují se však i případy, kdy je mladík se ženou z jisté vypočítavosti.

„O mnoho let mladší muž může vidět přitažlivost své partnerky také v jejím společenském postavení. Úspěšná žena se pak obvykle snaží zvýšit společenský status svého partnera, pomoci mu v budování kariéry a podobně, což je pro něj bezesporu výhodný bonus. Ovšem ani v tomto případě počáteční obdiv ve vztahu netrvá příliš dlouho. Mladík potřebuje v nově získané kariéře ocenění, které se mu obvykle dostává v přemíře právě od podstatně mladších žen,“ uzavírá Laura Janáčková.

Celebrity s mladším mužem po svém boku

Mladšími milenci po svém boku se může pyšnit nejedna celebrita. Přestože „zajíčci“ nejsou určitě receptem na trvalé štěstí, slavné ženy do jejich náručí utíkají často a netají se jimi…

Sharon Stoneová se svým mladším přítelem.

Sharon Stoneová se svým mladším přítelem.

FOTO: Profimedia.cz

Sharon Stoneová (55)

Před více než rokem se Sharon světu pochlubila se svým o 27 let mladším milencem, kterým je argentinský model Martin Mica (28). Po odhalení vztahu média poukazovala na to, že Sharon po boku svého mladého milence o mnoho let omládla a štěstí z ní jen zářilo. Jejich rozchod zatím ohlášen nebyl a dál se spolu objevují na veřejnosti.

Demi Mooreová (51)

Po rozvodu s prvním manželem Brucem Willisem lákají mladí muži i americkou herečku Demi Mooreovou. Ta v současné době randí s restauratérem Harrym Mortonem (31). Harry však není zdaleka první o mnoho let mladší partner slavné herečky. Před ním po jejím boku stál například Vito Schnabela nebo o patnáct let mladší Asthon Kutcher, kterého si i po dvou letech známosti Demi vzala, manželství vydrželo šest let, pak přišel rozchod.

 

Ivana Trumpová se svým přítelem

FOTO: Profimedia.cz

Ivana Trumpová (64)

Mladší muži se zapsali i do života podnikatelky českého původu Ivany Trumpové. Jejím čtvrtým mužem v řadě se stal po šestileté známosti v dubnu roku 2008 o 23 let mladší Ital Rossano Rubicondi. Ivana v jeho náruči však přesto, že jejich svatba byla ve velkém stylu, příliš dlouho nevydržela, v prosinci téhož roku dvojice ohlásila rozchod. Místo Rubicondiho poté vyplnil další mladíček – model John David.

Princezna Stephanie (48)

Stránky bulvárních médií svými mileneckými aférkami plnila svého času i monacká princezna Stephanie. I do jejího života vstoupil mladší muž – o deset let mladší portugalský cirkusový artista Adans Lopez Peres. Ani jejich vztah dlouho nevydržel, deset měsíců poté, co spolu stanuli před oltářem, ohlásili rozchod.